alapitvany 1200

1. nap: A hajnali indulást nagy izgalommal várta a 7.b és a 7.c osztály. Zoli bácsi, a sofőrünk időben érkezett. Miután a csomagok elhelyezése megtörtént, az utazáshoz szükséges igazolványok felmutatásával elfoglaltuk a helyünket. Egy-két rövidebb megálló után délután érkeztünk a határra, majd Nagyváradra, ahol várt bennünket az idegenvezetőnk. Városnézéssel indítottuk az öt napos programot. A szecessziós épültek rögtön elnyerték a tetszésünket. Irodalmi vonatkozásaiból kiemelkedő Ady Endre, Juhász Gyula, a Holnap irodalmi társaság. Kis csoportokban érdekes, interaktív feladatok segítségével fedeztük fel a város további nevezetességeit.
Szállásunk a kolozsvári Diakónián volt, ahol ízletes vacsorával vártak bennünket.
2. nap: Délelőtt az idegenvezetőnk Kolozsvár nevezetességeit mutatta be nekünk. A kellemes séta alatt sok műemlék jellegű épületet, emlékművet láthattunk, megismerve a hozzájuk fűződő történelmi eseményeket, híres személyeket. Felkerestük Mátyás király szülőházát, a hatalmas méretű lovas szobra előtt készültek a csoportképek. Ezt követően kis csoportokban megoldható feladatok által további nevezetességek felfedezése várt ránk. A városnézést egy túra követte a Tordai hasadékban. A 2 kilométer hosszú szakaszon megismerkedtünk a hasadék földrajzi helyzetével, növény és állatvilágával, a Szent László legendával. A túra végén erdélyi jellegű ebéddel vártak bennünket egy gyönyörű környezetben. Ezt követően Torockóra vezetett utunk. Torockón ismerkedtünk a hely történelmével, a vasbányászattal, vasfeldolgozással. Tettünk egy sétát a faluban, közben megfigyeltük a falu jellegzetes épületeit, a falu szerkezetét. Az idegenvezető elbeszéléséből megismertük Böjte Csaba Kis Szent Terézről elnevezett gyermekotthonát. Beszéltünk Ignácz Rózsa Torockói gyász című regényéről és annak történelmi hátteréről. Az estét Gernyeszegen töltöttük.
3. nap: Reggeli fényében látogattuk meg a Medve-tó környékét. Megismertük a heliotermia jelenségét, sétát tettünk a Medve-tó körül. Gyönyörködtünk a sósziklákban, hallhattuk a keletkezésüket, és a tó vízének híres gyógyhatásáról is sokat beszélt az idegenvezetőnk. Szováta utcáján sétálva láthattuk a századforduló szép épületeit. Ezt követően Korondon a népművészeti vásár forgatagában nézegettünk, vásároltunk, miközben megismertük a fazekasság történetét. Utunk során a szénégetők munkájáról is sok érdekességet hallottunk. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál megemlékeztünk az író munkásságáról, szalaggal tisztelegtünk emlékének. Ezt követően a vásárban nézegetve Erdély hagyományait, népművészetét csodálhattuk meg.
A 7. osztályban szélesítjük Petőfi életének és költészenének megismerését. Az ötödik osztályból már megismerkedtünk Petőfi János vitéz című művével, hallottunk a székelykeresztúri körtefáról is. Az emlékhely személyes felkeresése ritka pillanatok egyike volt az utunk során. Felidéztük a körtefa legendáját, a Gyárfás-udvarház kertjében. Idéztünk az Egy gondolat bánt engemet című versből, szalaggal emlékeztünk Petőfi nagyságáról, valamint Kányádi Sándor költészetéről is említést tettünk. A programot Segesvár nevezetességeinek megtekintésével fejeztük be. Kis csoportokban játékos felfedező várlátogatással kutattuk fel a város történelmi helyszíneit. A híres óratoronytól indultunk, felfedező utunk pedig ide tért vissza. Kellemesen elfáradva érkeztünk Gernyeszegre, ahol újra erdélyi tájjellegű vacsorával vártak bennünket.
4. nap: A délelőtti órákban Marosvásárhely nevezetességeiben gyönyörködhettünk. A vár udvarán a templom épületén sok művészeti stílus jellemzőit figyelhettük meg. A városi séta során megálltunk a nevezetes épületek, szobrok előtt, felidéztük a történelmi eseményeket. A délutánt a Tordai sóbarlangban töltöttük, amely a 22. helyet foglalja el a világ hihetetlen turisztikai látványosságai között. Lent a mélyben felültünk az óriáskerékre, megfigyeltük a visszhangot, a falakat alkotó és a tárgyakra rakódó sót, a tavon még csónakáztunk is. Az utunk Kalotaszeg felé vezetett. Közben Körösfőn áthaladva már láthattuk a vidék jellegzetes építészeti alkotásait. Az estét Kalotaszentkirályon töltöttük. Az étteremben, a szálláson a kalotaszegi népművészeti tárgyak a múltat idézték számunkra.
5. nap: Érmindszenten az Ady Emlékházban a kiállítás megtekintése az önálló ismeretszerzésünket segítette. A hallottak és látottak, a kiállításon készített fotók előzetes ismereteket fognak nyújtani a 8. osztályos tananyaghoz. Itt került sor az ebédre, és a csapatok közötti verseny eredményének a kihirdetésére. A tanulmányi kirándulás utolsó helyszíne Nagykároly volt. A város művészettörténeti szempontból kimagasló építészeti emlékkel való gazdagítását főként a Károlyi család művészetpártolásának köszönhető. A Károlyi-kastély kertjében tett séta alatt ismét a történelmet idéztük. Az Arany Szarvas Fogadó kapcsán pedig újra Petőfi Sándorra emlékeztünk. Ezt követően Magyarország felé indultunk. Este későn sok-sok szép élménnyel tértünk haza erről a kihagyhatatlan, felejthetetlen kirándulásról.
Köszönjük Szeredai Norbertnek a szervező munkáját, figyelmességét, segítőkészségét. A nagy tudással és helyismerettel rendelkező idegenvezetőnk által sikerült betekintést kapnunk az erdélyi magyarság életébe, történelmébe.

Közzétételi lista

Különös közzétételi lista

ITT  olvasható
 
COVID 19 adatok:
Fertőzöttek száma:
Dolgozók száma: 0
Gyerekek száma: 0

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

Elérhetőség

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

Fax: +3694 505-670

email: kamon kukac gothardiskola.hu

 

Korszerű Iskoláért Alapítvány

 Számlaszámunk: 11747006-20118147
Adószámunk: 19246640 - 1 - 18
A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez.
Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy az elmúlt tanévben iskolánk alapítványának ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát!
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez. Adószámunk: 19246640-1- 19246640-1-18 18 1 1% % Számlaszámunk: 11747006-20118147 KÃSZÖNJÜK!”
 
 

tanulmanyi

sport

ETKEZES 4

etlap 3

kreta 2

classroom 2

TANEV RENDJE 2

dokumentumok 2