alapitvany 1200


Nagy örömünkre szolgál, hogy intézményünk tagja lett Az UNESCO Associated Schools Project Network hálózatának.

Az UNESCO Associated Schools Project Network ("társult iskolák projekthálózat") programját 1953-ban hozták létre azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az ifjúság UNESCO-s célkitűzések szellemében történő nevelését. 2013. május 21-én kaptuk Csillag Katalin főtitkár asszony levelét, amelyben leírja, hogy a programunk alapján örömmel látnak minket hálózatukban. A Gothard Jenő Általános Iskola az országban hetedikként csatlakozott a programhoz. Iskolánk jövő tanévre tervezett programja ITT olvasható, a Társult Iskolák honlapja pedig ITT.

Részlet a programunkból:

 

Az UNESCO világa és benne MI

 

Madarász suli

Iskolánkban évek óta sikeresen működik a Madarász suli. A foglalkozások elősegítik, hogy –napjainkban, mikor gyerekeink egyre kevesebbet tartózkodnak a természetben, - megtanulják felnőttként is szem előtt tartani a természetnek az ember életében betöltött fontos szerepét. Iskolánk nagyon jó kapcsolatot ápol több állami, ill. civil természetvédelemi tevékenységet is folytató intézménnyel: pl.:  Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Saághy István Erdészeti Információs Központ, Kámoni Arborétum.

Célunk, hogy az iskola parkjában már meglévő madáretetők mellé további webkamerával is ellátottakat helyezzünk ki. Ezek nem zavarják a madarakat, és mégis lehetőség nyílik a  folyamatos megfigyelésükre a honlapunkon keresztül.

 

Tegyünk a Földünkért! – projekt

Évtizedes múltra visszatekintő vetélkedősorozatunk szűkebb környezetünk megismerésével kezdődött, majd Magyarország Nemzeti Parkjaival kapcsolatos feladatok következtek.

Az utóbbi években az Európai Unió, valamint más kontinensek természetföldrajzi sajátosságaihoz kapcsolódó témákat is feldolgoztunk.

Emellé párhuzamosan szeretnénk egy új vetélkedőt indítani, „TEGYÜNK A FÖLDÜNKÉRT” címmel, amelynek célja  Magyarország világörökségi helyszíneinek megismerése,  természeti és kulturális kincseinek megőrzése.

 

Csillaglesen – közös program a Csillagvizsgálóval

Évek óta nagyon jó a kapcsolatunk az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutató-központtal, akikkel többször szervezünk közös programokat. Segítségükkel újraindítottuk a csillagászat szakkört.

Iskolánk aszfaltozott pályáját a téli időjárás beálltával korcsolyapályává szeretnénk alakítani, ahol egy tiszta égboltú estén az intézet munkatársai udvarunkra telepítik csillagászati távcsövüket.

Így a korcsolyázás mellett a gyerekek és a szülők, a régi tanítványok szakértő magyarázatot is hallgatva gyönyörködhetnének a csillagos égboltban.

 

„Piknik a határon” program

A COMENIUS program keretében tanulóink lehetőséget kaptak, hogy Norvégiába, Törökországba, Skóciába, Olaszországba, Ausztriába, Portugáliába utazva anyanyelvi környezetben gyakorolják az angol nyelvet. Megismerjék egymás kultúráját, megtanulják egymás elfogadását, és igazi európai állampolgárokká válhassanak.

Évek óta partneriskolánk az osztrák „Neue Mittelschule  Oberpullendorf”. Idén a „Volkschule Rechnitz” iskolával vettük fel a kapcsolatot és szervezünk közös programokat. Ennek keretében megismerjük egymás ökoiskolai programját is. Átvehetjük tőlük a természetvédelem terén eddig kialakított szokásaikat, jógyakorlataikat: például a szelektív hulladékgyűjtést, ami nálunk gyerekcipőben jár. A gyerekek a személyes kapcsolat keretében hatékonyabban tanulnak egymástól.

A szlovén-magyar egészségfejlesztési projektünk keretében sor kerül egészségneveléssel kapcsolatos programokra: biopiac szervezése az iskola udvarán, nemzetek ételeinek megismerése, egészséges életmódhoz kapcsolódó előadások szervezése szakértők bevonásával. Ezekre szívesen látjuk az UNESCO társult iskolákat is.

Az Autómentes nap keretében szerveznénk meg  „Piknik a határon” elnevezéssel egy olyan programot, amelynek során a gyerekek biciklivel kerekeznének az országhatárra, és ott találkoznának a partneriskolánk diákjaival. A program keretében közös természetjáráson is részt vennének.

Hulladékgyűjtés: TEszedd! program; Gyűjts szelektíven!

Környezetünk tisztasága, a gyerekek környezettudatos magatartásra nevelése közös ügy, ezért iskolánk is csatlakozott a TEszedd!  akcióhoz.

A program céljai elsősorban:

- az illegálisan lerakott, illetve eldobott szemét összegyűjtése és elszállíttatása

- ösztönzés a felelős szemétgyűjtésre, személyes példamutatás.

Szeretnénk, ha lakókörnyezetünk is tiszta maradna, ezért azt évente többször, szemétgyűjtési akció keretében kitakarítjuk és felhívjuk tanulóink figyelmét a szemétlerakás természetre káros hatásaira és veszélyeire.

Hagyományainkhoz híven, iskolánkban eddig is igyekeztünk szelektíven gyűjteni a hulladékot: PET palackot, papírt, szárazelemet. Részt vettünk egy PET palack - gyűjtési pályázatban is, havonta jöttek a kamionok a hulladékért. Az érte kapott pénzt a gyerekek jutalmazására fordítottuk.   

Terveink között szerepel, hogy formatervezett szelektív kukát igénylünk az iskola udvarára, valamint a tantermekben is szelektíven szeretnénk gyűjteni a PET palackokat. Ezzel is igyekszünk tanulóinkat környezettudatosabb felnőttekké nevelni.

Jövőbeni feladatunknak tekintjük, hogy felhívjuk diákjaink figyelmét az újrahasznosítás fontosságára.

Ennek érdekében a tanulóink által hulladékokból készített ipar- és képzőművészeti alkotásokból kiállítást is szervezünk.

Mindezzel szeretnénk elérni,

hogy diákjaink nyitottabbak legyenek a világra, tudatosan védjék környezetüket, megismerjék és őrizzék a világörökség kulturális, természeti kincseit, a természetvédelem terén elért nemzetközi jógyakorlatokat és tapasztalatokat hasznosítsák hazánkban.

Reményeink szerint az UNESCO társult intézményeként még több lehetőségünk lesz arra, hogy ne csak szűkebb környezetüket, hanem egész Földünket is megóvjuk a környezetkárosító hatásoktól. Célunk az, hogy diákjaink megtanulják és magukénak érezzék a természeti és kulturális értekeink megbecsülését és megóvását.

 

 

Közzétételi lista

Különös közzétételi lista

ITT  olvasható
 
COVID 19 adatok:
Fertőzöttek száma:
Dolgozók száma: 0
Gyerekek száma: 0

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

Elérhetőség

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

Fax: +3694 505-670

email: kamon kukac gothardiskola.hu

 

Korszerű Iskoláért Alapítvány

 Számlaszámunk: 11747006-20118147
Adószámunk: 19246640 - 1 - 18
A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez.
Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy az elmúlt tanévben iskolánk alapítványának ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát!
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez. Adószámunk: 19246640-1- 19246640-1-18 18 1 1% % Számlaszámunk: 11747006-20118147 KÃSZÖNJÜK!”
 
 

tanulmanyi

sport

ETKEZES 4

etlap 3

kreta 2

classroom 2

TANEV RENDJE 2

dokumentumok 2