alapitvany 1200

Intézményünk ebben a tanévben ünnepeli 110 éves fennállását. 110 évvel ezelőtt Kámonban az 1912-13-as tanévben Szendy Teréz és Kutasy János tanítók irányításával, 105 beiratkozott diákkal kezdetét vette iskolánk első tanéve. Ekkor még bérelt tantermekben folyt a tanítás. A kámoniak azonban tudták, hogy egy település életében az egyik legfontosabb intézmény az iskola, és mindent megtettek azért, hogy a következő tanévet a gyerekek már az új iskolában kezdhessék meg. A tanulók száma évről-évre emelkedett, egyre több tanítóra és újabb tantermekre volt szükség. Kezdetben a római katolikus egyház volt a fenntartó, majd Kámon község működtette az iskolát. A korabeli iratokból az is tudjuk, hogy már az 1920-as években a királyi Tanfelügyelő iskolánkat Vasvármegye mintaiskolájaként jellemezte. A herényi iskola hozzácsatolásával 1948-ban körzeti általános iskola lett. Az intézmény történetében 1950 is fontos állomás volt, hiszen a település Szombathely egyik kerülete lett.
Az elmúlt 110 évben a községben, majd a kerületben élők sorsa összefonódott az iskola történetével. Több generáció lehet büszke arra, hogy ebben az iskolában tanult vagy tanított. Ennek bizonyítéka az a sok kiváló eredmény, melyet a tanítványok elértek az eltelt bő évszázad alatt. Az elmúlt évtizedekben a szülők, a városrész lakói és iskolánk pedagógusai az intézményért mindig összefogtak. Így történt ez a háború utáni újjáépítés során, az iskolaépület bővítésekor, az 1965-ös árvíz utáni helyreállításkor, vagy a hetvenes években, amikor megszületett az iskola jelenlegi épületegyüttese. A pedagógiai munka szellemiségét kezdettől fogva meghatározta a herényi csillagász, Gothard Jenő munkássága. Így az intézmény 1988-ban az Ő nevét vette fel.
Kiváló elődeink munkája révén a 100 fős falusi iskolából mára már Szombathely és a megye egyik legnagyobb általános iskolájává fejlődtünk. Büszkék vagyunk a múltunkra, ápoljuk hagyományainkat, megőrizzük az elődök által létrehozott kiváló értékeket. Köszönjük a kámoni iskola pedagógiai irányait meghatározó igazgatók: Kutasy János, Szendy Teréz, Szabó Dezső, Dr. Kiss Ferenc, Antal Andrásné, Dr. Morvai Istvánné, Andor Ottó, Varga Tamás és Mándl Józsefné munkáját. Az általuk létrehozott értékek a mai napig meghatározzák munkánkat.
Arra törekszünk, hogy hagyományaink megőrzésével a jelenben is képesek legyünk a fejlődésre. A 110 tanévet szimbolizáló falevelek is a folyamatos megújulásra, gyarapodásra utalnak iskolánk előkertjében. Folytatjuk a megkezdett munkát és igyekszünk azt a jelen igényeihez igazítani. Örökös Ökoiskola és UNESCO Társult Iskola vagyunk. Munkánk során nagy hangsúlyt helyezünk a környezeti nevelésre, a természettudományos – kiemelten a matematika oktatásra és a sportolási lehetőségek bővítésére. A kiváló oktató-nevelő munkának köszönhetően tanítványaink ma is szép eredményeket érnek el a tanulmányi munkában és a sport területén. A szülőkkel való együttműködés révén a jelenben is képesek vagyunk a ránk bízott gyermekekért mindent megtenni. Az összefogás során a Gothard-hétre egy mászófallal gyarapodott az udvari játszótér. Köszönjük a szülők támogatását, A Korszerű Iskoláért Alapítvány és a Gothard Diáksport Egyesület közreműködését.
Nevelőtestületünk büszke egykori és jelenlegi tanítványaira, akik nemcsak a szűkebb környezetükben, hanem a világ távoli pontjain is megállják a helyüket. Hiszen „ Ez nem egy szürke iskola, ez a színes Gothard” –írta Takács Kíra 7.a osztályos tanuló az iskola 100 éves évfordulója alkalmából.
Az iskola 110 éve során voltak és vannak olyan tanítók, tanárok, pedagógus kollégák, akik munkájukkal sok évtizeden át maradandót alkottak. Időben felismerték a fejlesztések szükségességet és kihasználták lehetőségeket. Nekik is köszönhetjük azt, hogy a Gothard Jenő Általános Iskola mai is nagy népszerűségnek örvend.
A tantestület nevében szeretném megköszönni és emlékéremmel elismerni Erdélyi Ilona iskolánkért végzett 40 éves munkáját. Ili tanárként, igazgatóhelyettesként elhivatott, lelkiismeretes munkájával nagyban hozzájárult iskolánk jó hírnevéhez. A 100 éves évforduló alkalmából megjelent könyv összeállításában is meghatározó szerepet vállalt. Erdélyi Ilona Veres Gábor szobrászművész által készített emlékérmet vehetett át.
Nagyné Tancsics Ildikó intézményvezető a Herényi Kulturális és Sportegyesület köszönetét kifejező emlékplakettet vett át Szekér Tamástól, az egyesület elnökétől.
Tóth Csaba művész, tanszékvezető egyetemi docens megnyitotta a tehetséges tanulók rajzaiból - Kiss Viktória és Varga Petra 8.a , Balázsfalvi Noémi, Papp Lilla és Viszket Vivien 8.b - összeállított kiállítást.

VAOL cikke rólunk

Képernyőkép 2023 05 30 191518

 

 

 

Közzétételi lista

Különös közzétételi lista

ITT  olvasható
 
COVID 19 adatok:
Fertőzöttek száma:
Dolgozók száma: 0
Gyerekek száma: 0

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

Elérhetőség

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

Fax: +3694 505-670

email: kamon kukac gothardiskola.hu

 

Korszerű Iskoláért Alapítvány

 Számlaszámunk: 11747006-20118147
Adószámunk: 19246640 - 1 - 18
A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez.
Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy az elmúlt tanévben iskolánk alapítványának ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát!
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez. Adószámunk: 19246640-1- 19246640-1-18 18 1 1% % Számlaszámunk: 11747006-20118147 KÃSZÖNJÜK!”
 
 

tanulmanyi

sport

ETKEZES 4

etlap 3

kreta 2

classroom 2

TANEV RENDJE 2

dokumentumok 2