- Méhészetek száma Magyarországon közel húszezer
- Méhcsaládok száma Magyarországon egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető
- Átlagos évben termelt mézmennyiség 22-24 ezer tonna, melynek fele akácméz
- Magyarország az EU méztermésének 10 %-át adja
- A hazai mézfogyasztás 70 dkg/fő/év, az EU-s átlag 1,7 kg/fő/év
- Leggyakoribb mézfajtáink: akác, napraforgó, repce, hárs, vaddohány
- Magyarországon kb. 30 fajta mézet lehet termelni
Fajtaméz: A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el.
Tiszta „fajtamézet” csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Ellenkező esetben a kaptárban a különféle nektárok keverednek, s vegyes virágméz keletkezik.
- Mitől kristályos a méz
A mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, amelyikben nagyobb mennyiségben fordul elő a szőlőcukor az hajlamosabb a kristályosodásra – ilyen például a repceméz. Az akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony.
- A természetes Magyar Méz védjegye: Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 2007-ben bevezette a hologramos zárszalagot, valamint 2010-ben a termelői mézesüveget. A termelői mézesüvegből évente átlagosan 1,5 millió darab került a piacra.
- Természetes Magyar Méz
Mit jelent az, hogy a méz természetes?
Azt, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot, a mézben csak a méhek által feldolgozott, a természetben képződött nektárból származó cukrok, aminosavak, vitaminok és egyéb alkotóelemek vannak.
Mit jelent az, hogy a méz magyar?
Magyar méhész által termelt, a Kárpát-medencében található növények nektárjából származó méz. A mézlaboratórium szakembere a mézben található virágporokból tudja azonosítani a méz földrajzi eredetét.
![]() |
Iskolaméz program |