konyvtar logofb logo    foto logo 50youtube logo  kreta logo 

Egy régi-új műfaj meghonosítása Magyarországon

A TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0088 kódszámú pályázat következő rendezvényén az iskola könyvtárában az első osztályosok gyűltek össze meghallgatni az Aranyhalacska című mesét. A Papírszínház igazi színházi élménnyé varázsolta a meseolvasást.

A Papírszínház egy kihajtható fadíszlet. Ebben elevenedik meg a mese, nagy alakú illusztrációkat mutat egymás után a mesélő, s közben a háttérben olvassa, vagy mondja a történetet.

A képes meséskönyvhöz vagy a diavetítéshez képest a Papírszínház hatása sokkal élőbb, azaz átélhetőbb. Mivel a fakeretbe helyezett képek kerülnek a figyelem középpontjába, a mesélés folyamata így színházi – vagy még inkább: bábszínházi – jelleget ölt, és nem kell megszakítani a felolvasást és körbeadni a könyvet, hogy a gyerekek megnézhessék az illusztrációkat. A drámai hatást fokozza, hogy a képeket különböző sebességgel lehet cserélni és mozgatni.

A papírszínháznak (japánul kamisibáj/kamishibai) – mely a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja – nagy hagyománya van Japánban. A középkorban nálunk is létezett egy hasonló műfaj, a vásári képmutogatóé. E különleges és ősi előadási módszert mutatja be a Csimota Kiadó Magyarországon hat klasszikus mese megjelentetésével. A sorozat – igazi projektmunka eredménye – szakértők, képzőművészek és írók bevonásával készült  A mesesorozat a közreműködő szakemberek –pszichológus, gyógypedagógusok- munkája eredményeképpen egy olyan új terápiás eszközzé vált, mely a halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott gyermekek speciális igényeihez alkalmazkodva lehetőséget teremt a gyógypedagógusok számára is, hogy egy eddig még nem alkalmazott eszközzel segítsék megőrizni és gyógyítani a sérült gyermekek lelki egészségét. Természetesen az ép gyerekek ugyanúgy élvezhetik az előadást. A sorozat nagy népszerűségnek örvend Franciaországban is.

 A mese végén az iskolai könyvtárosok, pedagógusok egy módszertani előadást hallhattak a  Csimota Kiadó egyik szakemberétől.

A tájékoztatón szó esett a papírszínházban rejlő lehetőségekről: tovább, másképp is lehet mesélni, bele lehet szúrni saját képeket, meg lehet változtatni a történetet, saját mesét lehet alkotni a gyerekek kreativitására építve, a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazásával.

TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0088 Mesél a Papírszínház Egy régi-új műfaj meghonosítása Magyarországon
Oszd meg a cikket:
FaceBook  Twitter  

Elérhetőség

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

Fax: +3694 505-670

email: kamon kukac gothardiskola.hu
gj logo

 

Közzétételi lista

Különös közzétételi lista

Itt  olvasható

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

UNESCO Társult Iskola

2013 óta az UNESCO Társult Iskolák hálózat tagkai lettünk. 

Az eddigi projektjeink, eredményeink ITT találhatók.
 

unesco logo