alapitvany 1200

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület korábban tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériummal arról, hogy az iskolatej mintájára szeretné bevezetni az „iskolamézet”. Az OMME megyei szervezetei ugyanezen a napon országszerte „mézes reggelit” szerveznek mézkóstolással. Ebben ma iskolánk is részt vett, Keve Gyuri bácsi méhész vezetésével. Előadást hallottunk a méhekről, a méz fontosságáról. Gyuri bácsi elmondta, hogy 

-       Méhészetek száma Magyarországon közel húszezer

-       Méhcsaládok száma Magyarországon egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető

-       Átlagos évben termelt mézmennyiség 22-24 ezer tonna, melynek fele akácméz

-       Magyarország az EU méztermésének 10 %-át adja

-       A hazai mézfogyasztás 70 dkg/fő/év, az EU-s átlag 1,7 kg/fő/év

-       Leggyakoribb mézfajtáink: akác, napraforgó, repce, hárs, vaddohány

-       Magyarországon kb. 30 fajta mézet lehet termelni

Fajtaméz: A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el.

Tiszta „fajtamézet” csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Ellenkező esetben a kaptárban a különféle nektárok keverednek, s vegyes virágméz keletkezik.

-       Mitől kristályos a méz

A mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, amelyikben nagyobb mennyiségben fordul elő a szőlőcukor az hajlamosabb a kristályosodásra – ilyen például a repceméz. Az akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony.

-       A természetes Magyar Méz védjegye: Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 2007-ben bevezette a hologramos zárszalagot, valamint 2010-ben a termelői mézesüveget. A termelői mézesüvegből évente átlagosan 1,5 millió darab került a piacra.

-       Természetes Magyar Méz

Mit jelent az, hogy a méz természetes?

Azt, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot, a mézben csak a méhek által feldolgozott, a természetben képződött nektárból származó cukrok, aminosavak, vitaminok és egyéb alkotóelemek vannak.

Mit jelent az, hogy a méz magyar?

Magyar méhész által termelt, a Kárpát-medencében található növények nektárjából származó méz. A mézlaboratórium szakembere a mézben található virágporokból tudja azonosítani a méz földrajzi eredetét.

 
Iskolaméz program

Közzétételi lista

Különös közzétételi lista

ITT  olvasható
 
COVID 19 adatok:
Fertőzöttek száma:
Dolgozók száma: 0
Gyerekek száma: 0

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

Elérhetőség

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

Fax: +3694 505-670

email: kamon kukac gothardiskola.hu

 

Korszerű Iskoláért Alapítvány

 Számlaszámunk: 11747006-20118147
Adószámunk: 19246640 - 1 - 18
A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez.
Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy az elmúlt tanévben iskolánk alapítványának ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát!
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „A Korszerű Iskoláért Alapítvány éves szinten milliós nagyságrendben járul hozzá az iskolai infrastruktúra fejlesztéséhez. Adószámunk: 19246640-1- 19246640-1-18 18 1 1% % Számlaszámunk: 11747006-20118147 KÃSZÖNJÜK!”
 
 

tanulmanyi

sport

ETKEZES 4

etlap 3

kreta 2

classroom 2

TANEV RENDJE 2

dokumentumok 2